BalanCed

NOVICE

Zaključek dvoletnega projekta “Ustvarjalno ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem – BalanCed”

S projektom »Ustvarjalno ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem – BalanCed«, smo v obdobju med 1. junijem 2022 in 30. aprilom 2024, z inovativno in celostno storitvijo, s pomočjo umetnosti, krepili in bogatili človeške vire na področju usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja.

S kreativnostjo smo udeleženkam in udeležencem omogočili, da so izboljšali svoje počutje, se opolnomočili in lažje usklajevali poklicno in zasebno življenje. Z delavnicami za organizacije, ki so prav tako temeljile na kreativnosti, smo nudili podporo zaposlenim in delodajalcem pri spopadanju s stresom in izzivi na delovnem mestu.

Programu smo zagotovili trajnost z usposabljanjem mentorjev v organizacijah za izvajanje programa. Preverili pa smo tudi potrebe in izzive v lokalnem okolju, ozaveščali posameznike in odločevalce o pomenu opolnomočenja zaposlenih za soočanje z izzivi usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja.

CILJ IN NAMEN PROJEKTA

Projekt je temeljil na spoznanjih pozitivne psihologije, ki uči, da se ljudje, ki se počutijo bolje, so bolj zadovoljni, vztrajni in optimistični, uspešneje soočajo z izzivi in življenjskimi preizkušnjami.

Namen projekta je bil podpreti zaposlene in njihove družine pri boljšem upravljanju z izzivi, krepiti kompetence pri otrocih, podpreti organizacije v skrbi za svoje zaposlene in raziskati učinke bogatenja med zasebnim ter poklicnim življenjem.

Učinki bogatenja med zasebnim in poklicnim življenjem vključujejo medsebojno vplivanje med dosežki in kakovostjo poklicnega ter ali zasebnega življenja. Pri uravnoteženem delu in življenju lahko eno področje dopolnjuje in ojača drugo, kar vodi k boljšemu celostnemu zadovoljstvu in blaginji. Projekt je krepil razvoj mehkih veščin zunaj delovnega okolja, saj so udeleženci v poklicno sfero prenašali pridobljene veščine natančnosti, potrpežljivosti, izboljšane komunikacije in samozavesti.

REZULTATI IN UČINKI PROJEKTA

V dveh letih se je v prostorih Kreativnega centra zvrstilo več kot 800 obiskovalcev, ki so se udeležili različnih enodnevnih delavnic oblikovanja gline in drugih tematskih delavnic, kot so animacije, ki so zajemale oblikovanje gline, animacijo z umetnostnim izražanjem preko gline, splošno umetnostno animacijo, delavnice fotografije, “naredi sam” delavnice ter delavnice v sodelovanju z lokalno skupnostjo. Udeleženci so se udeleževali tudi odprtega prostora (Drop-in), kjer so samostojno ustvarjali na vretenu, oblikovali glino ali glazirali izdelke.

Izvedlo se je 16 začetnih tečajev oblikovanja gline na lončarskem vretenu, 2 nadaljevalna tečaja oblikovanja gline na lončarskem vretenu in 11 Mini šole keramike 18 delavnic Animacije z glino in 6 delavnic Animacije z umetniškim izražanjem, 14 krajših delavnic oblikovanja gline za odrasle, otroke in družine ter 22 delavnic reciklaže in drugih kreativnih vsebin.

Sočasno so v centru potekale tudi različne tematske otroške delavnice, ki so omogočale aktivno varstvo otrok. Z udeležbo so otroci razvijali kompetence in veščine, se učili kritičnega razmišljanja ter skrbi za okolje in skupnost. Program je krepil njihovo samostojnost in odgovornost ter jim omogočil, da se razvijajo v samostojne in kritične posameznike, opremljene z znanji za soočanje z izzivi prihodnosti. Otroške delavnice so staršem omogočile, da so si lahko vzeli čas zase in izboljšali svoje počutje, kar je blagodejno vplival tudi na boljše usklajevanje dela in družinskega življenja. 

Izvedli smo tudi Mentorski program, ki je bil program izkustvenega izobraževanja, namenjen zaposlenim, ki želijo v svojih organizacijah spodbujati dialog o pomembnosti uspešnega usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja. Udeleženci so razvijali empatijo, spoznali metode za spodbujanje pozitivnega delovnega okolja, kako pomagati zaposlenim pri razvoju strategij ter pridobili veščine za spodbujanje razvoja timskih veščin. Mentorskega programa se je udeležilo 30 zaposlenih, ki bodo pridobljeno znanje prenesli v svoje organizacije in opolnomočili svoje sodelavce.

O projektu in učinkih je spregovorila tudi vodja projekta, Barbara Gogala:

“Projektni tim je s pomočjo Norveškega finančnega mehanizma lokalnemu okolju podaril dejavnosti, ki obiskovalcem prinesejo sprostitev, zadovoljstvo, dobro počutje in blaženje stresa. Ure ustvarjalne zatopljenosti, osredotočenja in sproščenosti so prinesle počitek od službenih in domačih obveznosti ter prispevale k boljši organizaciji časa. V tem času so otroci naših obiskovalcev razvijali ročne spretnosti in trajnostne vrednote. Vse to je del uspešnega usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja.”

LEPE ZGODBE, KI SO NASTALE V OKVIRU PROJEKTA

V času delovanja Kreativnega centra so se ustvarile številne dobre zgodbe, ki smo jih združili v seriji 20 intervjujev ‘Izkušnje uporabnikov centra’. 

Zgodbe si lahko preberete na spletni strani vcentru.si, izjave uporabnikov pa si lahko ogledate na Instagram strani projektbalanced

Tukaj pa z vami delimo nekaj lepih citatov udeleženk in udeležencev delavnic:

»Povezave v naših možganih delujejo na tak način in s tem, ko vklopimo še roke in se dotikamo materiala, kot je glina, tudi naši možgani začnejo drugače funkcionirati. Aktivnosti, ki jih počnemo zavestno, ki nas naučijo nekaj novega in nam aktivirajo oba pola možganov, so zelo pomembne.«

“Zagotovo sem v Kreativnem centru spoznala veliko novega. Ko delam z glino, se osredotočim samo na to in vem, da ji bom posvetila toliko časa, dokler nekaj ne bo narejeno. Ne lotim se, da bi naredila nekaj na hitro, vzamem si čas.”

“V glavo mi je stopila naslednja misel; ‘Popolna praznina je izvorni vir oblike tradicionalne umetnosti in zahteva vse ustvarjalnosti’. To jaz močno povezujem z glino, saj pri tem prsti nekaj delajo, glava je prazna, ne misliš na nič in to je trenutek, ko si povezan sam s sabo, centriran, sproščen in brezskrben. Menim tudi, da je kreativnost tisto nekaj, ko se pustiš voditi s svojimi čustvi. Takrat se počutiš živega. Čutiš svoje telo in kaj je okrog tebe.”

“Vidik ravnovesja je pomembno ne samo poudariti, vendar ga tudi živeti. Ne glede na napetosti v življenju, je treba najti ravnovesje med službo, družino, odnosi in okoljem. Z notranjim mirom in stabilnostjo lahko ohranjamo pozitiven pogled na življenje in gradimo uspešne odnose.”

PRIHODNOST KREATIVNEGA CENTRA

Kakšna pa je zgodba Kreativnega centra v prihodnosti?

Navdušeni smo, da lahko sporočimo, da bomo tudi po zaključku projekta v Kreativnem centru nadaljevali s kreativnimi delavnicami in tečaji keramike! Skupaj s sodelavkami projektnega partnerja Cona b.p. že kujemo nove načrte in se pripravljamo na preureditev prostora. Vrata bomo odprli tudi za samostojno ustvarjanje v našem programu drop in. Sledite naši spletni strani projekta in nas spremljajte na družbenih omrežjih – na Facebook strani projekta Balanced in na Facebook strani Cone b.p. – kjer bomo kmalu objavili nove termine tečajev!

Tudi po izteku projekta BalanCed vas še naprej vabimo k ustvarjanju v Kreativnem centru. Če si želite biti obveščeni o delavnicah, programih in aktivnostih, izpolnite spodnjo anketo.

PRILOGE

Projekt, ki ga je sofinancirala Norveška s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v višini 499.903,96 EUR, smo soustvarjali Center za komunikacijo, sluh in govor Portorož, Cona b.p., NOMED, (in gibanje Zelenci) ter Kulturno izobraževalno društvo PiNA in Culture Break Borders.

V okviru projekta sta nastala tudi dva priročnika in vrednotenje Kreativnega centra:

 

Z vami pa delimo tudi zaključni videoposnetek projekta, v katerem predstavljamo učinke in rezultate našega projekta. 

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nas podprli na tej poti, nas obiskali v Kreativnem centru, se udeležili naših delavnic, predvsem pa skupaj z nami ustvarjali dobro zgodbo.