Zakaj je stanje zanosa tako pomembno?

nasveti

Zakaj je stanje zanosa tako pomembno?

Delu vsak dan posvetimo vsaj 60 % svojega časa in pozornosti. Pogosto tudi zunaj pisarne v mislih še naprej premlevamo službene zadeve. Čustva, ki jih doživljamo med delom, neposredno vplivajo na kakovost našega življenja.

Zato je pomembno, da napetosti uravnovesimo z aktivnostmi, ki jih opravljamo z užitkom in zanosom. Doživljanje stanja zanosa spodbuja osebni razvoj, daje življenju smisel ter prinaša veselje. Izkušnje zanosa povečujejo produktivnost in celo dva do tri krat pospešujejo učenje!

Samo pomislite – v dejavnosti, ki nas popolnoma očara, postanemo nekajkrat bolj produktivni. Za stanje zanosa je značilno, da občutimo popolno jasnost glede tega, kaj in zakaj nekaj počnemo. Pomaga nam prepoznati svoje cilje, vrednote in ohranjati notranjo motivacijo.

Dobrobiti stanja zanosa so potrdile tudi znanstvene študije. Avtorji v znanstvenem članku ugotavljajo, da stanje zanosa povzroča povečanje izločanje dopamina. Dopamin je živčni prenašalec, ki izboljšuje motivacijo in povzroča občutek ugodja. Na splošno se ljudje, ki pogosteje doživljajo stanje zanosa, počutijo bolj srečni, zaključuje mednarodna skupina strokovnjakov.

Stanje zanosa povsem naravno doživljamo v dejavnostih, ki nas veselijo. Zato poskušajte v svoje delo vnesti čim več zanimivih nalog, ki vam prinašajo zadovoljstvo, kar vam bo zagotavljalo harmonično ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem. Več o pomenu usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja preberite v naših naslednjih člankih.