ZAKAJ JE DIY (naredi sam) KONCEPT POMEMBEN?

nasveti

ZAKAJ JE DIY (naredi sam) KONCEPT POMEMBEN?

DIY (ang. do it yourself) ni nov koncept, saj obstaja že od leta 1912, toda šele v zadnjih dvajsetih letih smo se kot družba začeli zavedati vseh koristi, ki jih prinaša. 

V prvi vrsti se je koncept razvijal kot protipotrošniški, kar pomeni, da če nekaj narediš sam, s tem privarčuješ. Danes, poleg zmanjšanja potrošnje, DIY dokazano zmanjšuje tudi stres ter dviga samozavest. 

Predstavljajte si prekopavanje zemlje na vrtu ali brušenje lesa kot protiutež vsem miselno napornim dejavnostim vsakdanjega življenja. 

Psihologinja in nevroznanstvenica Kelly Lambert ter ostali znanstveniki priznavajo koristi, ki jih prinaša delo z lastnimi rokami, nekateri ga primerjajo tudi z meditacijo. Ključnega pomena je zadovoljstvo ob uspešno izvedenem projektu (ang. sense of accomplishment), ki nam ga prinaša zavedanje, da smo nekaj ustvarili oz. izdelali sami. Večini ljudi dviga raven samozavesti in nas dela bolj samozadostne. 

Prav tako se preko uporabe koncepta DIY naučimo novih spretnosti, kot so planiranje projekta in organizacija poteka le-tega. Ta znanja pa so dobrodošla tudi na vseh ostalih področjih življenja, zato nam pridejo še kako prav. 

Koristi od tega, da nekaj naredimo sami je veliko, zato je čas, da skujete načrt in se spopadete s konceptom »naredi sam« – zagotovo vam ne bo žal!

Vir: https://louieshomecenter.com/2021/04/01/5-benefits-of-diy-projects-for-your-home/  https://www.scientificamerican.com/article/depressingly-easy/

Vir slike: osebni arhiv (DIY klopi)