BalanCed

NOVICE

VABIMO K PRIJAVI NA SKLOP DELAVNIC GLINA PRIPOVEDUJE

Vabimo vas k prijavi na sklop prav posebnih delavnic, ki jih bomo v sodelovanju z društvom Gajbla izvajali v torek, 12., v sredo 20., v sredo 27. marca in sredo, 3. aprila, od 17.00 do 19.30 v naših prostorih na Tomažičevem trg 2, Koper.

GLINA PRIPOVEDUJE

Kakšne zgodbe se rodijo medtem, ko med prsti gnetemo glino in iz nje oblikujemo junake, prostore in predmete?

Glina je material, ki ga je nujno gnesti in oblikovati z rokami. Glino lahko samo gnetemo in ob tem tipamo njeno strukturo, vonjamo njen vonj in ob tem se v nas rojevajo različni občutki. A iz glinene gmote se izpod naših prstov pričnejo rojevati junaki ali predmeti ali prostori, ki s seboj prinašajo svoje zgodbe, ki bi si zaželele zaživeti skozi pripoved.

Ob gnetenju gline se bomo posvetili našim občutkom, ki bodo brbotali na plano. Senzibilizirali bomo svoja čutila: kaj vidimo v gmoti gline, kakšno teksturo ima, kako se ob tem počutimo, kaj vonjamo, mogoče tudi okušamo in, kaj vse zaznavamo.

Korak, ki bo sledil, je oblikovanje junakov, predmetov in dogajalnih prostorov iz glinene gmote, iz katerih bodo vznikale zgodbe. Naše izvirne zgodbe, zajete in povedane v danem prostoru in času. 

Gnetli, oblikovali in pripovedovali bomo zgodbe. Jih zapisali ali samo povedali ter vanje umestili naše glinene stvaritve.

Zakaj bomo to počeli? Najprej zato, da zbudimo in izostrimo naše zaznave ter jih ubesedimo.

Zato, da združimo dva svetova: svet oblikovanja z rokami in pripovedovanja z besedami.

Zato, da se preko fizične akcije gnetenja gline in oblikovanja podamo v globine naše domišljije in ji na tak način ponudimo odskočno desko za odkrivanje in artikuliranje novih zgodb, ki bi rade bile povedane.

Ustvarili bomo glineni pripovedovalski poligon, ki bo naš izvir še neslišanih zgodb.

O IZVAJALKI

Delavnice bo vodila Samanta Kobal, dramaturginja, gledališka pedagoginja in režiserka, pripovedovalka in pisateljica. Na Gimnaziji Nova Gorica, smer gledališče in film poučuje strokovne predmete s področja gledališča, v društvu Gajbla že vrsto let razvija različne poti ustvarjalnega pripovedovanja v kombinaciji z gledališčem in v Gledališki šoli Talia poučuje gledališke veščine. Pred kratkim je izšel njen prvi mladinski roman Menjam strah za sladoled.

POMEMBNE INFORMACIJE

Sklop delavnic je namenjen zaposlenim in vsem, ki si želijo spoznati svet oblikovanja z rokami in pripovedovanja z besedami.

Število mest je omejeno na 5 oseb. 

Prijave zbiramo do 8. marca 2024 prijavite se TUKAJ

Za več informacij smo vam na voljo na info@vcentru.si

Lepo vabljeni!