BalanCed

NOVICE

UTRINKI IZ KONFERENCE “USKLAJEVANJE RAVNOVESJA MED POKLICNIM IN ZASEBNIM ŽIVLJENJEM”

V četrtek, 16. novembra 2023, smo v okviru projekta BalanCed, v Kopru izvedli konferenco “Usklajevanje ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem”, katere namen je bil v javnosti odpreti dialog o različnih nosilcih odgovornosti za dobro usklajevanje različnih sfer življenja. 

Prisotne je nagovorila Mateja Hrvatin Kozlovič, podžupanja Mestne občine Koper, ki je v uvodnem pozdravu povedala: “Vzemimo si čas zase v tem norem tempu življenja, saj na koncu največ šteje osebno zadovoljstvo”.

Na okrogli mizi, ki jo je vodila Kaja Cunk, so sodelovali Urška Jež, Mesto žensk, Aleš Kranjc Kušlan, Ekvilib Inštitut in Daniela Zečević, Obalni dom upokojencev Koper. Govorki in govorec so predstavili primere dobrih praks in pobude s področja usklajevanja ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem. 

Konferenca je združila vodje, mentorje in zaposlene v javnem in zasebnem sektorju, predstavnike in predstavnice nevladnih organizacij ter vse, ki jih je zanimalo, kako podpreti zaposlene in njihove družine pri boljšem upravljanju z izzivi in na splošno raziskati učinke bogatenja med poklicnim in zasebnim življenjem. Vsi prisotni so sodelovali v Svetovni kavarni, kjer so se po skupinah pogovarjali o pomenu ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem.

Anja Cerkvenik, ravnateljica Centra za komunikacijo, sluh in govor Portorož, je prepričana, da starši prav tako potrebujejo svoj prosti čas. “Življenjske izkušnje prinesejo zavedanje, da dobra mama ni tista, ki mora vse postoriti sama, saj na takšen način hitro pregori. Prav je, da poiščemo pomoč, naročimo kosilo na dom, pokličemo čistilni servis in si tako ustvarimo prostor za svoj prosti čas.”

Barbara Gogala vodja projekta BalanCed, je na konferenci povedala: 

“Odrasli smo prezahtevni do sebe in imamo večje težave pri soočanju z neuspehom, ki ga delo na vretenu neizbežno prinaša. Pričakovanja so vir stresa. Otroci pa so bolj sproščeni in jih popolnost izdelka niti ne zanima. Ravnovesje zahteva sposobnost reševanja problemov, soočanja s stresom in osebno prožnost – lastnosti, ki nam pomagajo, da se soočamo s problemi, se jim torej ne izogibamo, jih rešimo in nadaljujemo z življenjem. Do naslednjega problema, seveda.”

Po zaključku dopoldanskega programa so imeli vsi prisotni priložnost ogledati prostore Kreativnega centra ter se udeležiti dveh praktičnih delavnic, ki so ju po metodologiji norveške partnerske organizacije Culture Break Borders izvedli v angleškem jeziku.

Projekt BalanCed soustvarjajo nosilec projekta Center za komunikacijo, sluh in govor Portorož, s partnerji Zavod CONA B.P.; NOMED (Neodvisna medijska dejavnost, Koper); Kulturno izobraževalno društvo PiNA in Culture Break Borders (NOR).