BalanCed

NOVICE

Usposabljali smo se s projektnimi partnerji iz Norveške

V toplih avgustovskih dneh smo se odpravili v Kastelec, v gostoljuben Park Istra da bi se bolje spoznali, izmenjali dobre prakse ter vzpostavili dobre delovne odnose za projektno deo v naslednjih mesecih. Osrednja tema je bila priprav osnutka programa za organizacije, oziroma inovativnega programa, kot smo ga poimenovali.

Začeli smo z delavnico, ki jo je organizirala PiNA in je bila namenjena spoznavanju in vzpostavljanju zaupanja in komunikacije med udeleženci.

Norveška nevladna organizacija Culture break boarders nam je nato v naslednjih dneh predstavila njihove izkušnje z uporabo umetnosti. Izvedli so dve intenzivni delavnici, kjer so nam predstavili, kako delajo na svojem področju in nas spoznali s teoretičnimi izhodišči njihove metode.

Cona b.p. je izvedla delavnico Clayfulness in predstavila njihovo raziskovanje pri delu z glino in možnost uporabe gline v različne namene; za krepitev veščin soočanja s stresom, veščin reševanja problemov in spodbujanja refleksije.

Nomed je poskrbel za zanimiv večerni program, nam predstavil različne možnosti sodelovanja v aktivnostih, ki vključujejo otroke, organizirali so nam tudi nekaj sprehodov in izletov v bližnjo okolico z vsebinami, povezanimi z varovanjem okolja.

Po usposabljanju nam je Norveška nevladna organizacija Culture break boarders posredovala obširno povratno informacijo o tem, kaj so se od nas naučili, kaj smo skupaj ustvarili in kako lahko znanje in pridobljene izkušnje uporabijo pri njihovem nadaljnjem delu. Na kratko povzamemo nekaj ključnih misli, ki sta jih posredovala Frode in Lise.

 

Frode Barth:

»Spoznal sem nove ljudi in lahko delil in razpravljal o različnih izkušnjah. Tako človeških kot strokovnih. Verjamem v mreženje in v to, da lahko z interakcijo med različnimi ljudmi, kulturami in pristopi pridobiš odlične razvojne vrednote in metode dela.

Še posebej sem užival v oblikovanju gline. Oblikovanje je imelo vrednost samo po sebi. Doživel sem, da sem lahko glino oblikoval na način, ki ga prej še nisem izkusil. Bilo je meditativno in lepo doživetje, da sem lahko ustvarjal z lastnimi rokami osredotočen in v harmoniji s poudarkom samo na procesu.«

 

Lisa Bjarkli:

»Pri delavnici Clayfulness sem doživela dve različni vrsti zanosa: pri eni sem občutila mir, počitek in globoko umirjenost uma. Po drugi strani pa sem občutila občudovanje, veselje do življenja in notranjo povezanost s skupino.«