BalanCed

NOVICE

Metka Ravnik: “Kreativnost pomaga pri tem, da popolnoma izklopiš realnost in se prepustiš novim tokom, ki te popeljejo v nove svetove ter z njimi odkrivaš nova obzorja.”

Metka Ravnik je absolventka magistrskega študija. Prihaja iz Ankarana, trenutno pa dela in zaključuje študij v Ljubljani. Zaradi stresnega življenjskega ritma se je odločila, da se prepusti toku umetnosti in kreativnosti, zato se je v aktivnosti Kreativnega centra vključila letos spomladi.

Glavno vodilo pri odločitvi, da se je pridružila aktivnostim, je bil hiter življenjski slog in premalo časa zase. “Vsak potrebuje pobeg iz resničnosti in se ustaviti za trenutek,” pravi. Izkušnja pa je ustvarila paralelni svet, v katerem je ponovno zaživela in odklopila resničnost. Prav s pomočjo te izkušnje ji je uspelo sprostiti telo in glavo oziroma misli.

Zanjo ravnovesje pomeni to, “da se znaš odklopiti in ne ‘mešaš’ poslovnega življenja z zasebnim. Pomembno je, da si znaš vzeti čas zase in postaviš mejo med enim in drugim.” Prav to pa je pomembno, da smo lahko srečnejši in si znamo vzeti čas zase ter za bližnje. Z ravnovesjem smo tudi mirnejši in bolj spočiti. Sama ravnovesje v svojem življenju ustvarja s hobiji in prijatelji. Prav tako je tudi glasba tista, ki ji pomaga pri ustvarjanju novih obzorij in ravnovesja v življenju.

Kreativnost prispeva k vzpostavljanju ravnovesja in dobremu počutju, sama pa pravi, da “kreativnost pomaga pri tem, da popolnoma izklopiš resničnost in se prepustiš novim tokom, ki te popeljejo v nove svetove ter z njimi odkrivaš nova obzorja. Z ustvarjanjem z glino sem spoznala nove dimenzije, ki so mi pomagale za trenutek odložiti vse skrbi in delo.”

Udeležba na aktivnostih v Kreativnem centru, za katere upa, da jih bo v obalno-kraški regiji vedno več, ji je pomagala razumeti, da je čas zase res pomemben in si ga je treba vzeti ne glede na vse. Pomembno je razumeti svoje meje in se osredotočiti na sprostitev. “Pomembno je odklopiti in najti ravnovesje, na katero prehitro pozabimo,” pove. Po obiskovanju delavnice je spremenila svoj vsakdanjik in vključila vsaj eno aktivnost, kjer ‘pobegne’ od vseh in vsega.

Med ustvarjanjem z glino se je popolnoma prepustila ustvarjanju in prav glina je bila tista, ki ji je ustvarila pravo ravnovesje. Na delavnicah se je srečala z oblikovanjem gline na vretenu in glaziranjem. Za tehnike in glino pove: “Vse so bile zelo terapevtske. Glina je zelo vodljiva, in če si v ravnovesju, se ti popolnoma preda, če pa si anksiozen ali nervozen, pa se ti začne upirati. To bi lahko uporabili tudi kot prispodobo življenja.”

Pri delu z glino se je precej sprostila. Pomagala ji je odmisliti vse skrbi oziroma izzive vsakdana. Glede izzivov pri delu z glino pa pravi, da je bil največji izziv, “ko nisem bila sproščena. Takrat me tudi glina ni ‘ubogala’ in me je poskušala spomniti, da se bo vse rešilo, le če bom pripravljena in se bom popolnoma predala njenim oblinam. Tako je tudi v življenju, vse se lahko reši, le če si ti pripravljen na to.”

Metka pa vsem bralcem, ki se soočate z iskanjem ravnovesja v življenju, sporoča: “Prepustite se toku življenja, vzemite si čas zase in skozi ustvarjanje poiščite svoj notranji mir.”

Z Metko Ravnik se je v sklopu projekta BalanCed pogovarjala Taja Kavčič, PiNA. Prispevek je nastal kot del ozaveščevalne kampanje projekta.