BalanCed

NOVICE

Lea Cesar: “Ravnovesje mora biti, da lahko živimo čim bolj izpopolnjeno življenje, smo veseli, mirni in uživamo.”

Lea Cesar je zaposlena na bencinskem servisu, kjer ima veliko stika z ljudmi. Prav zato je iskala umetniške delavnice in jih našla v Kreativnem centru. V aktivnosti se je vključila maja letos, ko je začela z delavnicami ročnega oblikovanja. Trenutno je vključena v začetni tečaj lončarstva, kjer se spoznava z vretenom.

Glavno vodilo pri odločitvi, da se je pridružila aktivnostim je bilo, kot pravi: “Imela sem občutek, da mi v življenju nekaj manjka, predvsem nekaj umetniškega, saj sem kot mlajša zelo rada ustvarjala. Predvsem pa se mi je zdelo zanimivo to, da lahko skozi glino sproščaš svoj stres. Hkrati sem se naučila te potrpežljivosti, ki mi je v življenju manjkala. Delavnice so mi pomagale graditi na veščinah, ki mi niso bile najbolj blizu. Predvsem pa ta občutek, ko se nečesa tako veseliš in komaj čakaš, da pride tisti dan v tednu, ko ponovno ustvarjaš z glino. Boljše se počutim. Glina super vpliva name.”

“Celoten smisel je imeti ravnovesje v življenju, med poslovnim in zasebnim življenjem. Danes se vse preveč ljudi osredotoča samo na delo in si premalokrat vzame čas zase. Tudi sama sem taka, prav zato mi delavnice toliko pomenijo. In ne samo to, hkrati se tudi podružiš in spoznaš druge ljudi, pa čeprav mogoče nisi tako družaben po naravi, si nekako prisiljen in zame je tudi to dober del tega projekta. Omogoča ti, da vidiš, kako smo si vsi na nek način podobni, a hkrati živimo popolnoma drugačna življenja,” odgovori na vprašanje, kaj ji pomeni izkušnja v centru.

Sama si je že dolgo časa želela ustvarjati z glino, pa do odprtja Kreativnega centra v bližji okolici ni našla tovrstnih delavnic. Vesela je, da se z glino lahko ustvarja tudi v tej regiji. V centru se je spoznala z ročnim oblikovanjem in nato z vretenom. Vesela je tudi, da obstaja možnost ustvarjanja v drop-inu, saj je potrebe po delavnicah veliko, hkrati pa ji zaradi deljenega urnika zelo pridejo prav termini tudi v dopoldanskem času. 

Kako sama doživlja koncept ravnovesja, pove: “Sama imam velik problem se “izklopit”. Služba zna biti zelo stresna in to prenesem tudi v osebno življenje. Z delavnicami pa si pri tem pomagam. Predvsem to, da se lahko osredotočim samo na eno stvar. Ravnovesje je zame to, da ko končam, delo pustim na delu, odidem domov in živim svoje življenje dalje. Pomembno je, da si vzamem čas zase, odmislim in se ne osredotočam na stvari, ki so se že zgodile. Živim v trenutku.” 

Meni, da je pomembno, da ljudje najdemo ravnovesje v svojem življenju in doda, da je: “to že nasploh pomembno za dobro počutje. Težko je, če se preveč ali premalo osredotočaš samo na eno stvar. Ravnovesje mora biti, da lahko živimo čim bolj izpopolnjeno življenje, smo veseli, mirni in uživamo.” Pri ustvarjanju ravnovesja v zasebnem življenju ji najbolj pomagajo domače živali, rada pa se odpravi tudi na sprehod s prijateljico in psom. 

Na vprašanje, ali meni, da kreativnost prispeva k vzpostavljanju ravnovesja in dobremu počutju, odgovori: “Kreativnost je zelo pomembna. Določeni ljudje smo k temu nagnjeni bolj, drugi manj, menim pa, da je to dober in pomemben koncept, ki bi ga moral vsak imeti v življenju, kljub temu, da traja nekaj časa, preden to dosežeš. Vsi se ob začetku novih stvari lovimo, pomembno pa je, da ne glede na to, kar počnemo, ali je to risanje, glina, karkoli, se na to osredotočimo. To pomaga tudi pri sproščanju in na splošno dobremu počutju.”

Sama je z udeležbo na aktivnostih v Kreativnem centru opazila spremembe v vsakdanjiku. “Čez celotni teden si dobre volje, saj komaj čakaš dan, ko odideš na delavnico. Dosti lažje ne glede na to, da si nekoliko “prisiljen”, da se pogovarjaš z ljudmi, se odpreš, ker če tudi se ne zavedaš, si z nekom konstantno v dialogu, in to mi avtomatsko pomaga biti bolj odprta tudi v zasebnem življenju.”

Opazila je tudi vzporednico med procesom dela z glino in iskanjem ravnovesja: “včasih, ko sem se lotila nove stvari, sem imela do sebe zelo velika pričakovanja, da moram to čim prej osvojiti in biti v tem dobra. Glina te lahko veliko nauči – ni nujno, da ti vedno uspe, kar si zadaš. Uči te potrpežljivosti s samim sabo, kar je po navadi najtežje. Kar se tega tiče, mi je zelo pomagala pri zniževanju visokih pričakovanj. Zavedam se, da bom vedno dala vse od sebe, vendar na koncu, kar bo, bo, vsakič znova bo boljše, ne bom pa se več obremenjevala. Kot pravijo vaja dela mojstra, če mojster dela vajo in glina ti omogoča, da lažje pogledaš tudi znotraj sebe.”

Najbolj ji je všeč gnetenje gline, saj ima občutek, da tako lahko da vse ‘ven iz sebe’: “uživam pri igranju z glino, sestavljanju ploskev in tem, ko vidim, kaj na koncu nastane ter koliko mi uspe narediti,” doda.

Izziv, s katerim se je soočila pri delu z glino, so bile kačice. “Celotni skupini je to predstavljal izziv, sploh nam niso šle in smo nekako ‘noreli’. Stvar pa je v tem, da ti kačice predstavljajo osnovo za delo z glino, tako, da jih moraš znati narediti. Mi pa je delo z glino pomagalo pri večji vztrajnosti v osebnem življenju. Če ti pač ne uspe v dvajseto, moraš nadaljevati, iti naprej in se potruditi.”

Na pot iskanja ravnovesja je uspela popeljati svojo prijateljico, v drop-in pa je enkrat pripeljala tudi sestro. Obe sta v delu z glino uživali, predvsem pa prijateljici, ki je po naravi ‘velik perfekcionist’, je glina pomagala pri tem, da se sprosti in ne pričakuje več preveč od same sebe. 

Lea pa vsem bralcem, ki se soočajo z iskanjem ravnovesja v življenju, sporoča:

“Rada bi poudarila, da če imaš na začetku občutek, da te neka stvar ne bo zanimala, še posebej kreativne aktivnosti, je vseeno pametno poskusiti. Vsaj vidiš, ali je to zate ali ne, če pa ne poskusiš, nikoli ne boš vedel in stvari te vedno lahko presenetijo. V življenju je treba poskusiti čim več stvari, se izpopolnjevati in to ti lahko pomaga tudi pri iskanju samega sebe. Poleg službe je treba imeti tudi druge interese, treba si je vzeti čas zase. Vse to pripomore k boljšemu počutju in izpolnjenemu življenju. Seveda pa je to tudi dodatna stvar, na katero komaj čakaš, da bo spet in spet, torej dodatno veselje v življenju.”

Z Leo Cesar se je v sklopu projekta BalanCed pogovarjala Taja Kavčič, PiNA. Prispevek je nastal kot del ozaveščevalne kampanje projekta.