BalanCed

NOVICE

Lara Bandi: “Glina je res odlična aktivnost, in dokler ne poskusiš dela z njo, ne vidiš vseh pozitivnih plati in učinkov, ki jih prinese.”

Lara Bandi prihaja iz Kopra in je zaposlena v Kulturno izobraževalnem društvu PiNA. V aktivnosti Kreativnega centra se je vključila pred zaključkom njenega porodniškega dopusta, v oktobru 2023. Udeležila se je male šole keramike; “ko sem zasledila to aktivnost, sem takoj vedela, da je primerna zame, saj sem se v tistem obdobju počutila precej v neravnovesju. Večino časa sem preživela doma s hčerko, potrebovala pa sem neki stik z ljudmi in sama s sabo. Da imam čas samo zase in vključitev v to aktivnost mi je to omogočila.” 

Glavno vodilo pri vključitvi v aktivnosti je bila želja po večji kreativnosti. “Imela sem občutek, da se kreativno ne udejstvujem in sem se odločila, da poskusim z glino. Zdela se mi je dobra priložnost, da počnem nekaj drugačnega,” doda. 

Izkušnja v centru ji prinaša čas samo zanjo, da se lahko posveti sebi, mislim in se odklopi. “Vedno sem iskala hobi zase in večine, ki sem se jih lotila, sem hitro obupala, saj me niso tako navduševali. Potem pa je tukaj glina, ki je ne jemljem kot hobi, temveč kot nekaj, česar se vsakič veselim in mi je res všeč. Izkušnja z glino mi prinaša nov način dela z rokami, predvsem pa čas zase, ki mi je zelo pomemben.”

Strinja se, da v lokalnem okolju ni dovolj priložnosti za udeležbo na tovrstnih aktivnostih. Meni, da je Ljubljana zagotovo bolj polna priložnosti, saj je kot študentka tam obiskovala študij in poskusila več aktivnosti. “Zagotovo se je spremenil tudi moj tempo življenja, od kar sem zaposlena in mama, saj se ne udejstvujem več tako pogosto. Sem pa, ko sem se prvotno začela zanimati za delo z glino iskala tečaje in priložnosti, vendar je bilo vse v Ljubljani ali pa cenovno nedostopno,” pove. 

Na vprašanje, kako doživlja koncept ravnovesja med zasebnim in poklicnim življenjem, odgovori: “Sama se nikoli nisem počutila, kot da ravnovesja ni v mojem življenju, vedno sem imela občutek, da ga imam. Prvič, da sem začutila, da mi to zares primanjkuje, pa je bilo med porodniško, saj sem prišla v drugačno obdobje, ki ti popolnoma spremeni življenje. Naenkrat iz tega, da imaš veliko časa zase, prideš na to, da ga nimaš več. Takrat sem prvič začutila, da potrebujem nekaj zase, da si ravnovesje povrnem. Glina mi to prinaša.” Doda, da če nimamo ravnovesja v življenju, smo nemirni in se ne moremo posvetiti stvarem tako, kot bi se drugače lahko in jih ne počnemo s srcem.

Meni, da je zelo pomembno, da ljudje najdemo ravnovesje v življenju, saj lahko pomanjkanje tega vpliva na naše duševno zdravje. Vsak se s situacijami sooča na drugačen način in pomembno je, da ravnovesje vzdržujemo. “Zdi se mi, da se ljudje vse bolj zavedamo, da je to zelo pomembno, saj živimo v drugačnem svetu, delamo v drugačnih službah, ki bolj posegajo v naše zasebno življenje in je ravnovesje še toliko bolj pomembno,” doda.

Sama si ustvarja ravnovesje s pisanjem dnevnika. “Že od leta 2008 imam knjigo, v katero pišem svoje občutke. Tega ne počnem vsak dan, naredim pa to takrat, ko se počutim, da se moram vrniti nazaj v ravnovesje in je kot moj osebni terapevt. Zelo lepo se je vračati nazaj v čas in brati zapise.” Uživa pa tudi na sprehodih s svojo hčerko, zelo rada pa tudi poje.  

Meni, da kreativnost lahko zelo prispeva k vzpostavljanju ravnovesja. “Sama se ne počutim, kot da sem zelo kreativna oseba. Sedaj, pa ko sem se preizkusila v delu z glino, se mi zdi, da ima to zares blagodejen vpliv nate, saj se lahko popolnoma izklopiš in odmisliš stvari. Pred delavnicami si vedno ustvarim idejo v glavi, kaj želim narediti, vendar me ta kreativnost, povezana z glino vedno ponese v nekaj drugega.”

Z udeležbo na aktivnostih v Kreativnem centru je opazila že najmanjše spremembe v svojem vsakdanjiku: “Pri delu sem velika perfekcionistka in se posledično kdaj zaradi tega niti ne lotim kreativnih stvari. Ko sem se spoznala in ustvarjala z glino, pa sem se naučila, da mi je v redu, da stvari niso popolne. To mi je na koncu še bolj všeč, sedaj se vedno prepustim in ne izboljšujem izdelkov, tudi če so na primer linije neravne. Ko delam z glino, perkecionizem pustim na strani in postopoma to prenašam tudi na druga področja v življenju.”

Delo z glino ji je pomagalo pri reševanju glavnega izziva v življenju in to je, da si vzame čas zase. “Predvsem pa sem si želela, da najdem nekaj, v čemer res uživam, me napolni z energijo in zagonom za naprej. Cilj mi je bilo najti aktivnost, ki mi omogoča oboje, predvsem pa, da se lahko sprostim brez slabe vesti. Čeprav se mogoče to sliši zelo lahko, je to v praksi veliko težje narediti. Menim, da je zelo pomembno, da kljub temu, da otrok vzame veliko tvojega časa, je treba najti tega tudi zase, da se ne izgubimo v rutini. Pomembno je, da ne izgubimo samega sebe, saj smo le tako lahko vedno boljši starši, partnerji in prijatelji.”

Lara pa vsem bralkam in bralcem, ki se soočajo z iskanjem ravnovesja v življenju, sporoča:

“Moj nasvet je, da tudi če se ne zavedamo oziroma mislimo, da v življenju ne potrebujemo časa zase, poleg tega pa res uživamo v službi in starševstvu je še vedno zelo pomembno, da si ta čas vzamemo, saj s tem izpopolnjujemo sebe, delamo nekaj za dušo in to neverjetno pomaga pri vzpostavljanju ravnovesja ter posledično boljših odnosih z ljudmi. Veliko lažje se lotimo stvari in izzivov, ki nam prihajajo naproti, saj imamo dušo mirno, hkrati pa jih opravimo še boljše. Glina je res odlična aktivnost, in dokler ne poskusiš dela z njo, ne vidiš vseh pozitivnih plati in učinkov, ki jih prinese.” 

Z Laro Bandi se je v sklopu projekta BalanCed pogovarjala Taja Kavčič, PiNA. Prispevek je nastal kot del ozaveščevalne kampanje projekta.