BalanCed

NOVICE

Anja Falkner: “Ljudje smo v zadnjem času pozabili na ustvarjanje in delo z rokami. To je nekaj kar nas sprosti.”

Anja Falkner poučuje italijanščino na Srednji tehniški šoli Koper. Z njo smo se sestali v Kreativnem centru, kjer se je udeležila delavnic oblikovanja gline.

Je poročena in ima dva otroka. Za Kreativni center je izvedela od sodelavke, ki ji je povedala za otroške delavnice. Na delavnici gline je pristala po naključju, saj je sprva mislila, da bo prijavila sina, ko pa sta prišla v Kreativni center, je izvedela, da je to namenjeno odraslim in da imajo otroci sočasno delavnice v sosednji sobi. Tako je ostala na delavnici gline, za katero pravi, da ji je “pomagala obuditi otroka v sebi, bila je zelo poučna in mi pisana na kožo.” 

Izkušnja v Kreativnem centru ji je prinesla sproščenost in umirjenost. “Delavnice so mi omogočile, da sem se znebila stresa, s katerim sem na začetku prišla. Zaradi narave dela sem nujno potrebovala nekaj sproščujočega, da lahko umirim glavo in odmislim probleme, s katerimi se soočam v delovnem času,” pove. Z udeležbo na delavnici se je lahko posvetila sami sebi, kar  je navsezadnje tudi najbolj pomembno. Spoznala je, da ima ustvarjanje z glino in rokami terapevtske učinke in začutila povezavo s prvinskim življenjem.

Ravnovesje zanjo pomeni nekaj, kar je umirjeno, kar ti omogoča, da odmisliš težave in stresne položaje v svojem življenju. “Ravnovesje so aktivnosti, dejavnosti v popoldanskem času, ki te popeljejo v stanje umirjenosti. To je pomembno, da smo bolj mirni tudi doma, da se znebimo napetosti in se ne razburjamo za vsako malenkost. Da lahko najdemo svoj notranji mir,” pove Anja. To so lahko tudi zelo preproste stvari, kot je vožnja s kolesom, počitek na plaži, sprehod v naravi ali preprosto branje knjige, gledanje televizije ali pogovor z domačimi. Predvsem pa stvari, s katerimi si vzamemo čas zase. 

Kreativnost je zelo pomembna tako v zasebnem, kot tudi poklicnem življenju. Vsak človek bi moral v popoldanskem času početi stvari, ki ga spravljajo v ravnovesje in s tem tudi določiti mejo med zasebnim in poslovnim življenjem, ki je lahko zelo tanka,” pove. Kreativnost, kot pravi ni samo umetnost, so lahko tudi druge stvari, ki jih človek naredi, na primer, kuhanje, peka sladic ipd. “Kreativnost je delo z rokami in tudi igranje instrumenta, ki te pomirja,” pravi Anja.

Pove, da je bila v času obiskovanja delavnic v Kreativnem centru veliko bolj umirjena, sproščena in pomirjena sama s sabo. A ljudje potrebujemo doslednost, saj ko delavnice enkrat minejo, se pogosto spet vrnemo na stare tirnice. Sama pri sebi še vedno vzdržuje kreativnost s preprostimi stvarmi, kot je delo okoli hiše in s skrbjo zase.

Na delavnicah so ustvarjali z glino, ki jo Anja zaznava kot “nekaj ko začnemo iz ničle in z nekaj spretnosti, kar nekaj gnetenja, ustvariš čudovit izdelek.” V času ustvarjanja vsak posameznik doživlja in se sooča z različnimi občutki, zato glina mariskomu predstavlja res transformativno izkušnjo. Iz gline so ustvarjali skodelice, ki so jih nato oblikovali, okrasili in pobarvali, na koncu pa so  izdelke še zapekli, danes pa krasijo njen dom in jih vsi občudujejo.  

Najbolj sproščujoči del delavnic je, ko je iz nič nastal izdelek, izziv pa je bil že to, da moraš dve uri pokončno sedeti na enem mestu in biti popolnoma osredotočen na proces izdelave,” pove Anja, ko se spominja delavnic.

Sama je svoje navdušenje nad Kreativnim centrom predala naprej prijateljicam, želi pa si še več različnih aktivnosti za odrasle. Center ponuja tudi priložnost, da lahko tja pripelješ otroka in že to predstavlja neko ravnovesje, saj si lahko v tistem času vzameš čas zase, narediš nekaj, kar si želiš, se sprostiš, ali pa greš preprosto na kavo. 

Anja pa vsem bralcem, ki se soočajo z iskanjem ravnovesja v življenju, sporoča:

“Pomembno je, da si vsak v popoldanskem času, po službi poišče nekaj, kar ga veseli, sprosti, pa če je to kreativnost, športna aktivnost, ali pa samo knjiga. Pomembno je, da ta aktivnost pomaga umiriti misli in odmisliti vse probleme v službi ali v vsakdanjem življenju. Pomembno je, da se oseba temu posveti redno, tedensko ali pa najboljše celo dnevno. Ljudje smo v zadnjem času pozabili na ustvarjanje in delo z rokami, saj je to nekaj kar nas sprosti.”

Z Anjo Falkner se je v sklopu projekta BalanCed pogovarjala Taja Kavčič, PiNA. Prispevek je nastal kot del ozaveščevalne kampanje projekta.