BalanCed

NOVICE

Ajda Purger: “Vsi smo kreativni na tak ali drugačen način, kreativnost pa potrebujemo, da se v življenju dobro počutimo.”

Ajda Purger je konservatorka-restavratorka. V aktivnosti Kreativnega centra se je vključila aprila lani in najprej obiskovala Mini šolo keramike, nato pa še začetni tečaj lončarstva. “Zanimale so me glazure, kasneje pa še oblikovanje na vretenu,” doda.

Njeno glavno vodilo pri odločitvi za pridružitev aktivnostim centra je bilo to, da je pogrešala glino kot tako, saj je bila z njo v stiku že od otroštva, ko je obiskovala tečaj kiparstva. Zaključila je študij konserviranja-restavriranja s fokusom na keramiki, kasneje pa še kiparstvo.
Na vprašanje kaj ji pomeni izkušnja v centru je odgovor: “sproščeno okolje, prostor, kjer odmisliš vse ostalo, prostor, kjer lahko kreativnosti pustiš prosto pot in dobra družba.”

Meni, da v okolju ni dovolj priložnosti za udeležbo na tovrstnih aktivnostih. “Veliko se najde za upokojence in otroke, za odrasle pa žal ni veliko priložnosti. Še za otroke je večina krožkov dvodimenzionalnih, v 3D obliki pa za hčerko, ki jo zanima tridimenzionalno ustvarjanje nisem nič našla,” doda. Za koncept ravnovesja med zasebnim in poklicnim življenjem pove, da ga še išče. “Mislim, da bi ravnovesje morali vsi iskati. Pomembno je, da ga iščemo, da lahko dobro živimo, smo zadovoljni s svojim življenjem in sami s sabo, potem bo tudi poklicno življenje funkcioniralo boljše.” Sama ravnovesje v svojem življenju išče s tem, da se udeležuje aktivnosti, kjer ima določen termin, saj si tako lažje vzame čas, ker termina ne moreš prestaviti. Meni, da kreativnost zagotovo prispeva k vzpostavljanju ravnovesja in na splošno k dobremu počutju. “Vsi smo kreativni na tak ali drugačen način. Nekateri temu pravijo drugače, ampak zato, da se dobro počutiš v življenju, moraš biti kreativen, vsak pa si potem najde področje, ki mu je najljubše.” Z udeležbo na aktivnostih v centru pa je veliko lažje preživela zahtevnejša obdobja v življenju in službi.

Na vprašanje, ali je opazila kakšno vzporednico med procesom dela z glino in iskanjem ravnovesja odgovori: “od vedno sem v stiku z glino, zato je malo težje odgovoriti. Sem pa zagotovo v Kreativnem centru spoznala veliko novega. Ko delam z glino, se osredotočim samo na to in vem, da ji bom posvetila toliko časa, dokler nekaj ne bo narejeno. Ne lotim se, da bi naredila nekaj na hitro, vzamem si čas.” Vreteno ji trenutno predstavlja največji izziv, saj se z izdelavo predmetov s pomočjo vretena spoznava prvič. “Ko delam na vretenu, se na to popolnoma osredotočim, ‘padem notri’ in pozabim gledati na uro. Zanimive so mi tudi glazure, ki po žganju pridejo ven čisto drugačne barve in nikoli ne moreš točno vedeti, kakšen bo izdelek na koncu.” Ustvarjanje v Kreativnem centru ji je pomagalo, ker se ob obisku sprosti in odklopi vse ostalo. To vpliva na boljšo voljo in boljše odnose s partnerjem in hčerko.

Na pot iskanja ravnovesja je uspela popeljati tudi prijateljico, ki jo je prijavila na Mini šolo keramike ter hčerko, ki se je udeležila dveh družinskih delavnic in več delavnic za otroke. “Ko je hčerka prvič poskusila delati z glino, se je čisto navdušila in si sedaj tudi ona želi oblikovati z njo.” Kako pa je delo z glino vplivalo na njeno prijateljico, si lahko preberete v že objavljenem intervjuju s Saro Gombač Settomini.

Ajda pa vsem bralcem, ki se soočajo z iskanjem ravnovesja v življenju, sporoča:
Pridite v Kreativni center, res je super!”

Z Ajdo Purger se je v sklopu projekta BalanCed pogovarjala Taja Kavčič, PiNA. Prispevek je nastal kot del ozaveščevalne kampanje projekta.